Auteursrechten uitbetalen als creatieve ondernemer?

Auteursrechten uitbetalen

Wat zijn auteursrechten precies en hoe zorg je ervoor dat je 30% meer netto winst kan ontvangen?

Als creatieve ondernemer weet je wellicht dat je je werk ook in auteursrechten kunt laten uitbetalen.

Maar hoe doe je dat volgens de regels van de kunst? Dat vroeg ik tijdens een uiterst interessante podcast aan Stan De Vocht, zaakvoerder van Creative Shelter. Met zijn bureau neemt hij alle administratieve rompslomp en formaliteiten rond auteursrechten over van creatieve freelancers.

In de podcast vertelt Stan alles wat je moet weten over auteursrechten. Of lees hier de antwoorden op de belangrijkste vragen rond dit thema. Je krijgt er meteen de juiste tijdsindicatie in de podcast bij om het volledige antwoord te beluisteren.

Vandaag in de podcast hebben we het over “Auteursrechten uitbetalen: Hoe werkt het?”. De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Ook via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen.  Beluister ook onze 1,5uur gratis Q&A replay rond auteursrechten hier. 

(1:56) Wat zijn auteursrechten nu precies?

Dat zijn de rechten die het werk van ‘auteurs’ beschermen. Door je in auteursrechten te laten betalen sta je (een stuk van) die rechten af aan je opdrachtgever. Vroeger konden veel creatieve beroepen daar niet de vruchten van plukken. Nu kan dat gelukkig wel. De achterliggende gedachte van deze gunstmaatregel is dat individuele creatieve geesten zo een sterkere (financiële) positie krijgen tegenover hun vaak grotere opdrachtgever. Het kan hier gaan om schrijvers, zangers, muzikanten maar uiteraard ook fotografen.

(1:35) Sinds wanneer kunnen creatieve zelfstandigen zich in de vorm van auteursrechten uitbetalen?

In principe kan dat al sinds 2008. Maar het is pas vanaf 2012 dat steeds meer freelancers er effectief gebruik van maken. Toen kwam er namelijk meer duidelijkheid rond de mogelijkheden en de regels die je best toepast om geen problemen met de fiscus te krijgen.

(2:53) en (6:30) Kun je je voor alle werk laten vergoeden via auteursrechten

Het basiscriterium is dat het werk origineel moet zijn. Met andere woorden: mocht je iemand anders de foto’s laten nemen, zou je dan een ander resultaat krijgen? Als fotograaf zal je daar doorgaans volmondig ‘ja’ op antwoorden. Via de auteursrechten geef je de opdrachtgever dan de toestemming om je foto’s commercieel verder te gebruiken, bijvoorbeeld op een website of in een brochure.

auteursrechten uitbetalen auteursrecht creative shelter meer winst netto ondernemen creatief cursus online workshop ideale klant productiviteit passief inkomen 1

(5:12) En hoe zit het met fotoalbums voor fotografen bijv.?

Als je een fotoalbum verkoopt, dan geef je aan de klant geen rechten mee. Daarvoor kun je dus ook geen vergoeding in auteursrechten vragen. Anders is het als je een vennootschap hebt en als zaakvoerder het album verkoopt aan je vennootschap. Dan geef je je vennootschap het recht om één exemplaar van het album af te drukken en kun je als zaakvoerder wel auteursrechten aanrekenen aan je vennootschap.

(6:50) Wat is nu het financiële voordeel van je te laten uitkeren in auteursrechten?

 

Auteursrechten worden aan een veel lager tarief belast dan een gewoon beroepsinkomen. Een voorbeeld. Als je 1.000 euro factureert aan je opdrachtgever in de vorm van gewone prestaties, dan kunnen de belastingen tot 50% oplopen. Factureer je aan een opdrachtgever 1.000 euro om je foto’s te mogen gebruiken, dan houd je daar netto 925 euro van over. Dat is dus een enorm verschil.

(8:40) Aan welke klanten kun je auteursrechten aanrekenen?

Dat zullen vooral professionele klanten zijn. Als je auteursrechten geeft aan je opdrachtgever, dan moet hij immers je materiaal commercieel verder kunnen gebruiken. Bij een particulier is dat wellicht niet zo. Een omweg om ook bij verkoop aan particulieren te profiteren van auteursrechten is – zoals vermeld – als je als zaakvoerder kan factureren aan je vennootschap, die op zijn beurt factureert aan de klant. Heb je een eenmanszaak, dan kun je zulke dingen uiteraard niet doen.

(10:37) en (20:30) Mogen we daaruit afleiden dat het voor een vennootschap gemakkelijker is om te werken met auteursrechten?

Dat klopt. Wel kun je als eenmanszaak relatief meer financieel voordeel halen uit auteursrechten, want vennootschappen betalen sowieso al minder belastingen. Maar er zijn ook extra struikelblokken voor een eenmanszaak wanneer die rechtstreeks aan klanten auteursrechten wil factureren. Die zal de opdrachtgever ervan moeten overtuigen om roerende voorheffing door te storten aan de fiscus. Dat betekent voor de opdrachtgever extra administratie. Je moet met hem ook op voorhand een verdeelsleutel afspreken, waarbij je bepaalt welk percentage van je factuur in auteursrechten vergoed zullen worden. In een vennootschap moet je uiteraard ook afspraken maken over de rechten met je opdrachtgever, maar hoef je je manier van factureren niet aan te passen.

(12:00) Wanneer weet je zeker dat je helemaal in orde bent met de fiscus?

 

Vraag advies aan een expert vooraleer je gaat factureren via auteursrechten. Zorg in elk geval dat je contract met de klant in orde is. Een gespecialiseerd bedrijf als Creative Shelter kan je helpen om een en ander te vereenvoudigen. Dat bureau neemt alle administratieve rompslomp van eenmanszaken over, waardoor ook zij vlot auteursrechten kunnen factureren aan zakelijke klanten, zonder dat die zelf de roerende voorheffing moeten doorstorten.

auteursrechten uitbetalen auteursrecht creative shelter meer winst netto ondernemen creatief cursus online workshop ideale klant productiviteit passief inkomen 2

(16:00) en (19:17) Hoe groot is eigenlijk de kans dat je hierop controle krijgt van de fiscus?

Die kans is reëel en wordt ook almaar groter. Steeds meer creatieve beroepen maken gebruik van die gunstmaatregel en proberen die soms ook te misbruiken. Daardoor loopt de fiscus heel wat geld mis. Daarom wordt steeds meer gecontroleerd of alle voorwaarden wel zijn vervuld. Het grootste risico voor eenmanszaken is als je opdrachtgever de roerende voorheffing niet inhoudt en doorstort. Bij een controle zal de fiscus aan jou vragen wie dat moest doen. Dan zal de fiscus aankloppen bij je klant, wat je uiteraard liever niet wil. Ook rond de verdeelsleutel die je hanteert kunnen er vragen van de fiscus komen. Je zorgt dus maar beter dat je in orde bent met de formaliteiten. Als je factureert via Creative Shelter, sta je meteen een stuk sterker in je schoenen. Niet alleen heeft het bedrijf veel expertise op dat vlak, Creative Shelter staat je ook bij tijdens controles en is verzekerd mochten er toch discussies rijzen.

Wil je graag nog meer weten over de werking van Creative shelter dan kan je je hier inschrijven voor een gratis workshop of hier de video bekijken over de live replay q&a. 

auteursrechten uitbetalen auteursrecht creative shelter meer winst netto ondernemen creatief cursus online workshop ideale klant productiviteit passief inkomen 2

Ervaringen Creative Shelter: Ik ben zeer tevreden over de werking met Creative Shelter, na ons interview in 2019 koos ik definitief om met hen samen te werken. Vroeger werkte ik ook reeds met auteursrechten zonder Stan, maar bij Creative Shelter voel ik me vooral veel veiliger. Ik weet dat ik administratief in orde ben en hoef me geen zorgen meer te maken voor fouten. Aangezien ik een vennoot ben stapte ik in bij innovation Shelter (hetzelfde als Creative Shelter, maar dan voor vennootschappen). 

Meer podcastafleveringen:

Vergeet je niet gratis te abonneren op Spotify, Apple- en Google podcasts om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen. 

kim-de-graeve

Kim De Graeve

Financiële Vrijheidsstrateeg

Ik leer hoe je financieel vrij wordt zodat je alle tijd & energie hebt voor je gezin & jezelf zonder geldzorgen, terwijl je je missie uitbrengt 💥

kim-de-graeve

Kim De Graeve

Financiële Vrijheidsstrateeg

Ik leer hoe je financieel vrij wordt zodat je alle tijd & energie hebt voor je gezin & jezelf zonder geldzorgen, terwijl je je missie uitbrengt 💥