Imposter Syndrome: Overwinnen en je dromen najagen
Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet goed genoeg bent om iets te doen, zelfs als je weet dat je de kennis en vaardigheden hebt? Voel je je soms als een bedrieger, alsof je alleen maar geluk hebt gehad en niet echt verdient wat je hebt bereikt? Als je jezelf hierin herkent, dan lijd je waarschijnlijk aan imposter syndrome. Dit gevoel kan je ervan weerhouden om je verlangens en dromen te volgen en om de eerste stappen te zetten die nodig zijn om ze te bereiken.
In dit artikel bespreken we imposter syndrome en hoe het je kan weerhouden van het najagen van je dromen. We geven ook 7 situaties waarin imposter syndrome zich kan uiten en 7 concrete oefeningen waardoor je dit kunt aanpakken. Tot slot bespreken we de voordelen van het loslaten van imposter syndrome en geven we 5 boekentips die je kunnen helpen om het te overwinnen.
Wat is imposter syndrome?
Imposter syndrome is een psychologisch fenomeen waarbij mensen het gevoel hebben dat ze niet verdienen wat ze hebben bereikt. Ze voelen zich als bedriegers, alsof ze niet echt de kennis, vaardigheden of kwalificaties hebben die nodig zijn om succesvol te zijn in hun werk of leven. Dit kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen, stress en angst.
Imposter syndrome is geen klinische aandoening, maar het is een veelvoorkomend gevoel dat veel mensen ervaren, vooral als ze succesvol zijn in hun werk of carrière. Het kan ook voorkomen bij mensen die net beginnen met het najagen van hun dromen en zichzelf nog niet als “professionals” zien.
Imposter syndrome kan je ervan weerhouden om je verlangens en dromen na te jagen, omdat je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent om te slagen. Dit kan leiden tot zelftwijfel en uitstelgedrag, waardoor je nooit de eerste stappen zet die nodig zijn om je doelen te bereiken.
7 situaties waarin imposter syndrome zich kan uiten
Imposter syndrome kan zich in verschillende situaties manifesteren, zoals:
Bij het beginnen van een nieuwe baan: Je voelt je alsof je niet goed genoeg bent voor de baan en dat je elk moment door de mand kunt vallen.
Bij het starten van een eigen bedrijf: Je denkt dat je niet de vaardigheden of kennis hebt om een bedrijf te runnen en dat je niet succesvol kunt zijn.
Bij het maken van een belangrijke beslissing: Je bent bang om de verkeerde keuze te maken en het gevoel te hebben dat je niet weet waar je mee bezig bent.
Bij het bijwonen van een sociale gelegenheid: Je voelt je alsof je niet op je plaats bent en dat anderen zullen ontdekken dat je niet zo slim of getalenteerd bent als zij.
Bij het ontvangen van erkenning: Je kunt je niet voorstellen dat je verdient wat je hebt bereikt en dat anderen zullen ontdekken dat je slechts geluk hebt gehad.
Bij het vergelijken met anderen: Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen en denkt dat ze allemaal beter zijn dan jij.
Bij het oplossen van problemen: Je denkt dat je niet slim genoeg bent om een probleem op te lossen en dat anderen het veel beter zouden doen dan jij.
Als je jezelf in een of meer van deze situaties herkent, kan het zijn dat je last hebt van imposter syndrome.
7 concrete oefeningen om imposter syndrome aan te pakken
Gelukkig zijn er manieren om imposter syndrome te overwinnen en jezelf te bevrijden van deze negatieve gevoelens.
Hieronder volgen 7 concrete oefeningen die je kunt doen om imposter syndrome aan te pakken:
Identificeer je negatieve gedachten: Schrijf je negatieve gedachten op en onderzoek of ze echt waar zijn. Vaak zijn ze dat niet.
Wees realistisch: Stel realistische doelen en verwachtingen voor jezelf. Niet iedereen kan alles perfect doen, en dat is oké.
Praat erover: Deel je gevoelens met een vertrouwde vriend, collega of therapeut. Het delen van je gevoelens kan je helpen om te zien dat je niet alleen bent.
Verander je mindset: Focus op je successen in plaats van je mislukkingen. Herinner jezelf eraan dat je goed bent in wat je doet en dat je het verdient om daar te zijn.
Accepteer fouten: Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Accepteer dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces.
Wees vriendelijk voor jezelf: Behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen. Wees niet te hard voor jezelf en wees vriendelijk en begripvol.
Neem actie: Neem de eerste stap om je doelen te bereiken, zelfs als je je niet helemaal zeker voelt. Het zetten van de eerste stap is vaak het moeilijkst, maar het is ook de belangrijkste stap.
Het resultaat van het loslaten van imposter syndrome
Het loslaten van imposter syndrome kan leiden tot een aantal positieve veranderingen in je leven. Je zult meer zelfvertrouwen hebben en je dromen en verlangens gemakkelijker kunnen najagen. Je zult minder gestrest zijn en meer in staat zijn om uitdagingen aan te gaan en kansen te grijpen.
Door imposter syndrome los te laten, zal je merken dat je meer bereikt en dat je meer voldoening haalt uit je werk en leven. Je zult meer in staat zijn om jezelf te zien als de persoon die je werkelijk bent, met al je vaardigheden, kennis en talenten.
5 boekentips om imposter syndrome te overwinnen
- “The Secret Thoughts of Successful Women: Why Capable People Suffer from the Impostor Syndrome and How to Thrive in Spite of It” van Valerie Young “The Impostor Syndrome Remedy: A 30-Day Action Plan to Stop Feeling Like a Fraud” van E.V. Estacio
- “Overcoming Imposter Syndrome: How to Identify and Overcome Limiting Beliefs, Build Confidence and Succeed in Your Career” van Dr. Valerie Young
- “The Art of Asking: How I Learned to Stop Worrying and Let People Help” van Amanda Palmer
- “Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead” van Brené Brown
- “Mindset: The New Psychology of Success” van Carol S. Dweck. Hoewel dit boek niet specifiek over imposter syndrome gaat, biedt het een waardevolle perspectief op de kracht van onze mindset en hoe deze ons kan helpen of belemmeren bij het bereiken van succes. Door een groeimindset te ontwikkelen, kunnen we ons potentieel maximaliseren en obstakels overwinnen, inclusief de belemmeringen van imposter syndrome.