Die ene angst die je moet overwinnen (en hoe je dat doet)
‘Shit 💩, ik ontdek ineens dat ik bang ben voor geld!’ zei mijn klant uit Freedom Unstoppable, terwijl we een plan hadden opgemaakt om een miljoenenbedrijf op te bouwen en een stuk achter te laten waar ze geen energie meer van kreeg.
Maar hier is het geheim: niemand is écht bang voor geld. Wat ze wél vrezen, is iets heel anders. Als je financieel vrij wilt worden, moet je deze overwinnen. En zodra je dat snapt, verandert alles.
Ik leg in 3 stappen uit hoe ik zelfzeker werd rond geld en hoe het me bracht naar miljonairschap.
Stap 1: Identificeer het probleem en stap weg van het symptoom zodat je zelfzeker verder kan

Veel mensen denken dat de angst het probleem is, net zoals ze vaak geloven dat angst voor zichtbaarheid, angst voor geld, podiumvrees of een gebrek aan zelfvertrouwen de oorzaak zijn. Maar in werkelijkheid zijn dit allemaal slechts symptomen.
Je bent bijvoorbeeld niet bang om op een leeg podium te staan – dan heb je namelijk geen podiumvrees. Je voelt je ook niet angstig om op straat te lopen of zichtbaar te zijn. Je poetst je tanden zonder twijfel of je het goed doet. En je raakt dagelijks je bankkaart aan, dus zo eng is geld nu ook weer niet.
Je bent dus inderdaad niet zelfzeker en je ervaart angst, maar die gevoelens en gedachten zijn niet het echte probleem.
Het probleem is dat je deze symptomen hebt uitvergroot naar alle situaties, en zo probeert op te lossen wat in werkelijkheid een veel diepere laag heeft.
Wil je echt verandering? Dan moet je verder graven dan alleen het symptoom (zoals ik uitleg in deze video)

Hoe kan je het probleem van je onzekerheid rond geld identificeren?
Er zijn 3 redenen waarom mensen echt angstig zijn.
- Falend zijn: Angst om te mislukken of niet succesvol te zijn in wat je probeert te bereiken.
Een klant van mij groeide op in een gezin waar de zaak van haar ouders failliet ging toen zij nog klein was. Haar vader raakte depressief en haar moeder werd alcoholverslaafd. De angst om zelf uiteindelijk te falen is een verhaal dat ze tot op de dag van vandaag met zich meedraagt.
- Afwijzing: Angst om door anderen niet geaccepteerd of verworpen te worden.
Je kent het vast wel: mensen die je te duur vinden of zeggen dat je nu wel 'te veel aan het verkopen bent'. Maar het kan ook dieper gaan. Misschien heb je angst om meer te gaan verdienen dan je ouders, bijvoorbeeld, en ben je bang dat zij je daardoor zouden afwijzen. Het is die onbewuste angst voor afkeuring die vaak je groei blokkeert. (Download gerust dit gratis geldscript voor meer tips hierover)
- Controleverlies: Angst om de controle te verliezen over je leven of situatie.
Dit gaat vaak over de gedachte: "Als ik veel geld heb, krijg ik ook gedoe." Misschien met je klanten, of juist omdat veel geld veel meer management en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het idee dat succes en rijkdom altijd gepaard gaan met complicaties is iets wat veel mensen tegenhoudt om echt door te breken. (je grenzen beter leren aangeven kan helpen met dat gedoe)

Hoe ga je jezelf onbewust zelf saboteren als het gaat over die angst?
Ons brein heeft één ontzettend efficiënte strategie om ervoor te zorgen dat je deze problemen minimaliseert of zelfs elimineert: het zorgt ervoor dat je onbewust alle mogelijkheden tot financieel succes uit de weg gaat.
Dit is waarom we vaak blijven hangen in het symptoom in plaats van het echte probleem te onderzoeken. Het is een blinde vlek – we zien het niet, maar het speelt wel een cruciale rol in onze keuzes en acties.
Als het vaag genoeg is, kun je het niet oplossen! En dat is precies wat je brein wil: het houdt je in de onduidelijkheid, omdat de functie van je brein is om je veilig te houden.
Stap 2: Definieer waar het probleem zichzelf het vaakst manifesteert wat je zelfzekerheid tegen houdt
Je hoeft niet alles tegelijkertijd te doen. Het enige wat je moet doen, is de echte hefboomtaak definiëren – de situatie waarin je probleem het vaakst voorkomt en je daardoor tegenhoudt in je groei.
Als je die specifieke situatie kunt aanpakken en ombuigen, zal het effect zich automatisch verspreiden naar andere gebieden waar hetzelfde probleem zich voordoet.
Door je focus te leggen op die ene sleutelactie, zul je niet alleen het probleem in dat moment oplossen, maar ook de impact op andere facetten van je leven verminderen.
Het probleem is alleen dat de hefboomtaak vaak ook de meest spannende en confronterende is om uit te voeren. Daarom vermijden mensen die taak zo vaak. Het is die ene stap die je het meeste vooruit kan helpen, maar juist omdat het ongemakkelijk of beangstigend is, schuif je het liever door.

Stap 3: De angst rond geld oplossen zodat je zelfzeker wordt over financiën
Als je beslist hebt dat dit probleem de moeite is om op te lossen dan kan je naar de volgende stap: Het oplossen!
De meeste mensen hebben het meest moeite met uiteindelijk te achterhalen: “Hoe dan!” Hiervoor heb ik drie makkelijke methodieken om je te helpen!
Zodat het niet ineens veel te groot en te moeilijk wordt. Ik leg het even uit.

In mijn boek deel ik strategieën om alles te bereiken wat je wilt. Op 216 pagina’s lees je hoe ik vanuit armoede mijn weg vond naar financiële vrijheid en zelfs miljonairschap. Het staat vol met concrete tips en praktische stappenplannen om jou te helpen je doelen te realiseren.
Methodiek 1: Onthechting aan het doel draagt bij aan verlies van angsten en maakt je zelfzeker over geld
Neem nu het voorbeeld van de angst voor falen. Mijn klant vertelde me dat haar vader zichzelf in een diepe depressie stortte nadat zijn bedrijf failliet ging. Waarom?
Omdat hij té gehecht was aan zijn doel. Hij zag zijn bedrijf niet als een middel, maar als zijn identiteit. En wanneer dat wegviel, viel hij mee. Maar laten we eerlijk zijn: het doel van het leven is leven – niet een bedrijf. 👇

Nu worstelt mijn klant met diezelfde angst. Ze wil van die constante schaduw van "falen" af. En hoe doe je dat? Niet door ervan weg te rennen. Want dat is alsof je een ballon onder water probeert te duwen. Hoe harder je duwt, hoe sterker de druk en hoe explosiever de ballon omhoog schiet.
De enige manier om écht af te rekenen met die angst?
Jezelf bewust in een situatie plaatsen waarin falen onvermijdelijk is. Klinkt absurd? Misschien. Maar pas als je in de ogen van dat "falen" kijkt en merkt dat je er nog steeds bent – dat het leven doorgaat – begint die angst zijn kracht te verliezen. Je leert dat falen niet het einde is, maar een ervaring. En dat is waar de bevrijding zit.
Methodiek 2: Ontdek de aannames en leer doorvragen, zodat je zelfzeker wordt!
In de oertijd was het van levensbelang om bij een groep te horen. Als je werd afgewezen, kon dat betekenen dat je werd verbannen, opgegeten of als lokaas werd gebruikt. Die oerangst voor afwijzing zit diep in ons geworteld en kan ook nu nog zorgen voor gevoelens van onveiligheid en onzekerheid. De angst om afgewezen te worden, bijvoorbeeld wanneer mensen je ‘te duur’ vinden, kan daardoor veel spanning oproepen.
Het is belangrijk om eerst te onderzoeken wat er echt bedoeld wordt met ‘te duur’, want dit is een erg vaag begrip. Aannames doen over wat iemand daarmee bedoelt, is vaak niet behulpzaam. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand dat zegt:
- Misschien heeft de persoon momenteel andere prioriteiten waardoor ze het geld niet kan missen.
- Misschien heeft ze nu het budget niet, maar later wel.
- Misschien twijfelt ze of de investering wel zal opleveren wat ze hoopt.
In plaats van direct te concluderen dat je wordt afgewezen, kun je beter doorvragen en duidelijkheid creëren. Vaak willen we juist vermijden om dat gesprek aan te gaan, uit angst voor afwijzing. Maar door die vermijding ontstaat er een selffulfilling prophecy: je voelt je afgewezen zonder de echte redenen te begrijpen.
Door open vragen te stellen en oprecht nieuwsgierig te zijn naar de ander, kun je onzekerheden wegnemen, beter afstemmen en een betekenisvolle connectie maken.
Wil je dit graag leren?
Ik heb een gratis geldscript voor je om te downloaden. 👇

Methodiek 3: Gebruik de doelenladder: Zo zet je je tekort aan zelfzekerheid om in haalbare stappen!

Een tijdje geleden viel ik keihard met mijn fiets, recht op mijn gezicht.
Na mijn herstel stapte ik twee weken later weer op de fiets, met helm, maar midden in de stad glijd ik uit en val weer, dit keer met helm, maar alsnog met schaafwonden en pijn. Sindsdien ben ik bang om te fietsen, iets wat ik altijd met liefde deed. Het is niet meer leuk, ik schrik vaak en krijg letterlijk hartzeer.
En weet je wat?
Ik voel me soms precies zoals jij je voelt als het gaat over jouw angst.
Welke van de vier is nu het echte probleem onder mijn angst? Volgens jou?
- Falend zijn
- Afwijzing
- Controleverlies
Yes! De laatste; Controleverlies, en dus de angst voor pijn!
Maar hier is het ding: het is oké om bang te zijn.
Het probleem is niet de angst, het probleem is dat we denken dat we die angst eerst moeten wegnemen om vooruit te komen.

Terwijl je in plaats van wachten op "geen angst meer", gewoon door moet blijven bewegen, ook al is het ongemakkelijk.
Dat doe ik aan de hand van de doelenladder:
Ik maak de stapjes kleiner:
- Ik kocht een helm, zodat ik me zelfzekerder en veiliger voel
- Ik deed eerst kleinere afstanden, zonder aansturing van de electrische fiets
- Ik vermeed drukkere plaatsen of nam net heel veel tijd en rust om er door te rijden
En ik veroordeelde m’n gedrag niet, voor elke stap was ik ontzettend trots op mezelf.
Want angst zal uiteindelijk afnemen als je blijft doorgaan, stap voor stap. Je hoeft de angst niet te negeren of los te laten. Je accepteert het en blijft bewegen. Als je bang bent voor geld, krijg je geen miljoenenbedrijf. Maar als je elke dag kleine stappen zet, ga je merken dat de angst steeds minder invloed heeft.
Hoe kan ik je helpen?
Ik teach elke fase van Financiële vrijheid zodat mensen ook effectief tot het punt komen dat ze zowel technisch als praktisch financieel vrij worden.
Dat ziet er als volgt uit:

Boeken die ervoor zorgen dat je niet vervalt in blinde vlekken
Ik heb zelf een boek geschreven over financiële vrijheid. Je kan het hier vinden. Het gaat over hoe je stappen zet uit de ratrace. Het boek werkt (maar je moet wel nog steeds zelf het werk doen!)
Soms verkoop ik boekenbundels, waarbij je pakketten van 5 tot 100 boeken kan kopen met fantastische extra's, jij betaalt dan niets extra maar kan ze wel uitdelen aan je klanten, familie en vrienden, terwijl je er allemaal bonussen bovenop krijgt tot wel 21.500€! Als er een boekenactie loopt dan kan je deze hier vinden.
Maar ik heb ook speciaal een pagina voorzien met mijn favoriete boekenlijst.

Q&A: Veelgestelde vragen over onzekerheid rond geld en angsten
De angst om geld te verdienen komt vaak voort uit diepere, onbewuste angsten zoals falen, afwijzing of controleverlies. Veel mensen associëren geld met mislukking of het verliezen van controle. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze angsten niet over geld zelf gaan, maar over de emoties die eraan verbonden zijn. Door jezelf in een situatie te plaatsen waarin falen onvermijdelijk is, leer je dat falen niet het einde betekent, maar een kans om te groeien. Dit helpt je de angst te doorbreken en een gezonde relatie met geld op te bouwen.
De sleutel is onthechting van je doelen. Als je je te veel identificeert met je succes of falen (zoals het geval was bij iemand wiens bedrijf failliet ging), dan kan de angst voor falen overweldigend zijn. Het idee is dat je je doelen niet als je identiteit ziet, maar als middelen om iets te bereiken. Wanneer je bewust falen omarmt en jezelf in situaties plaatst waar je mogelijk faalt, zul je merken dat het leven doorgaat. Je leert dat falen geen eindpunt is, maar een ervaring waar je van leert. Dit vermindert de angst en maakt ruimte voor succes.
De angst voor afwijzing kan vaak leiden tot onzekerheid over je prijzen. In plaats van aannames te maken over wat anderen denken, is het belangrijk om te doorvragen. Vraag waarom iemand denkt dat je prijs te hoog is. Misschien heeft de persoon andere prioriteiten, of kan het zijn dat ze het geld nu niet hebben, maar later wel. Door meer te weten over de ander kun je niet alleen je eigen angsten verminderen, maar kun je ook een genuanceerder gesprek voeren. Dit voorkomt dat je in een vicieuze cirkel van afwijzing terechtkomt, die je vaak zelf creëert door aan te nemen dat de ander je niet goed genoeg vindt.
Het gevoel van controleverlies komt vaak voor bij mensen die succes of rijkdom najagen. De angst is dat als je veel geld hebt, dit automatisch leidt tot meer verantwoordelijkheden of complicaties. Dit is waar de “doelenladder” techniek helpt. Begin klein, net zoals je het zou doen met elke andere angst. Stel je kleine doelen die je niet overweldigen, maar wel vooruitgang boeken. Bijvoorbeeld, als je bang bent om je bedrijf groter te maken, begin dan met kleine stappen zoals het verhogen van je prijzen of het uitbreiden van je klantennetwerk in kleine mate. Door steeds een beetje meer controle te nemen, bouw je langzaam zelfvertrouwen op en leer je dat succes geen verlies van controle hoeft te betekenen.
Uitstelgedrag is vaak een manier van je brein om je te beschermen tegen angst. Het is makkelijker om niets te doen dan om risico's te nemen. Vaak komt dit voort uit de angst voor falen, afwijzing of zelfs controleverlies. Het brein houdt je in een soort 'veilige zone', waar je geen actie hoeft te ondernemen, omdat je dat onbewust als minder bedreigend ziet. Het antwoord is om kleine stappen te zetten en jezelf bewust in situaties te plaatsen die wat ongemak of angst oproepen. Door actie te ondernemen, zelfs als het oncomfortabel is, begin je langzaam de controle terug te krijgen en komt het succes vanzelf.
Onzekerheid over geld komt vaak voort uit een dieper liggende angst voor falen, afwijzing of controleverlies. Het belangrijkste is om deze angsten te identificeren en aan te pakken. Begin met jezelf bewust in situaties te plaatsen waar je financiële grenzen getest worden, zoals het verhogen van je prijzen of het onderhandelen over een deal. Gebruik de "doelenladder" techniek om kleine, haalbare stappen te zetten die je zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je kleine successen boekt, wordt de onzekerheid over geld steeds minder. Het proces gaat niet over het wegnemen van angst, maar over het handelen ondanks de angst, zodat je uiteindelijk meer zelfvertrouwen opbouwt.
Zelf-sabotage ontstaat vaak wanneer we onbewust onze angsten voeden, zoals de angst om gefaald te worden of afgewezen te worden door anderen. De sleutel is om te begrijpen dat deze angsten vaak onterecht zijn. Begin met jezelf in situaties te plaatsen waarin je deze angsten daadwerkelijk kunt confronteren. Bijvoorbeeld, vraag jezelf af waarom je kansen niet grijpt, of waarom je vaak uitstelgedrag vertoont. Ga met deze angsten aan de slag door kleine, realistische stappen te nemen (zoals het stellen van concrete doelen of het aanvragen van feedback). Hierdoor bouw je langzaam vertrouwen op en voorkom je dat je jezelf onbewust saboteert.
De beste manier om je angst voor falen te overwinnen is door jezelf te onthechten van je doelen. Wanneer je je identiteit niet meer verbindt aan je succes of falen, kun je veel vrijer omgaan met de risico's die gepaard gaan met ondernemerschap of financieel succes. Zet kleine stappen die je uitdagen, maar die je niet overrompelen. Herken dat falen slechts een onderdeel van het proces is en geen definitief einde. Door bewust kleine mislukkingen te ervaren, leer je dat ze geen catastrofes zijn, maar kansen om te leren en sterker te worden. Dit verlaagt de angst en vergroot je zelfvertrouwen.