Financiële vrijheid betekent dat je genoeg geld hebt waardoor je niet meer hoeft te werken. Je bent dus ‘in officieel pensioen’ zonder afhankelijk te zijn van de overheid: Je hebt dit zelf opgebouwd.
Wat is financiële vrijheid nu eigenlijk echt en nog belangrijker, hoe je het concreet behaalt.
1. Moet je slim zijn om financiële vrijheid te behalen?

Veel mensen denken automatisch dat dit heel ingewikkeld is of dat je er ontzettend slim voor moet zijn, omdat ze denken: ‘Je hebt zeker heel veel geld nodig voordat je financieel vrij kunt zijn?’ Maar het tegendeel is waar. Je hebt niet alleen geen enorme bedragen nodig, maar je bent ook veel slimmer dan je denkt.
In 1960 werd een studie ondersteund door NASA en uitgevoerd door George Land. Uit dit onderzoek bleek dat de definitie van "geniaal zijn" niet per se met intellect te maken had, maar eerder met creatief probleemoplossend denken. Ze onderzochten verschillende leeftijdscategorieën en ontdekten het volgende:
- Op 5-jarige leeftijd scoorde 98% van de kinderen op een ‘geniaal’ niveau wat betreft creatief denken.
- Op 10-jarige leeftijd daalde dit percentage naar 30%.
- Op 15-jarige leeftijd was het nog maar 12%.
- Bij volwassenen (gemiddeld genomen) scoorde slechts 2% op hetzelfde creatieve niveau.

Als het gaat over financiële vrijheid faalt ons onderwijssysteem grandioos
Ons onderwijssysteem slaagt erin om elk jaar, op grote schaal, een populatie waarbij 98% op een geniaal niveau scoort, terug te brengen naar slechts 2% die als ‘genie’ gecategoriseerd kan worden.
Verschillende hedendaagse onderzoeken tonen zorgwekkende resultaten. Door de frequente blootstelling aan technologie en schermen verloopt dit proces steeds sneller, wat betekent dat we zelfs nog sneller ‘dommer’ worden. Dit heb ik ook besproken in mijn TED-style talk.
Gelukkig kan je creatief probleemoplossend denken bevorderen, ook als je dit lange tijd niet meer hebt gebruikt. (Je kan dus heel snel weer ‘slimmer’ worden).
Voor financiële vrijheid te behalen heb je slechts één vraag echt nodig. Die ondersteund wordt door creatief, probleemoplossend denken:

Financiële vrijheid & talenten
Naast cognitieve flexibiliteit zit ons creatieve genie in onze talenten! Hier zijn echter enkele problemen rondom talentontwikkeling, veel mensen:
- Kennen hun talent niet (of denken dat ze er geen hebben, wat onmogelijk is).
- Denken dat hun talent niet goed genoeg is.
- Begrijpen de waarde van hun talent niet.
Wil je jouw talenten ontdekken? Dan heb ik hierover een gratis training.
Het grote voordeel van het benutten van je talenten is dat:
- Er geen limiet meer zit op wat je kunt verdienen; je doorbreekt hiermee als het ware je financiële plafond.
- Niemand het kan zoals jij het doet, dankzij jouw authenticiteit, jouw kijk op de wereld en jouw levenservaringen.
- Het je onuitputtelijke energie geeft (zolang je het op een manier inzet die goed voelt voor jou).
***Pas op: Kwaliteiten en talenten zijn twee verschillende zaken: Talenten zijn aangeboren, kwaliteiten zijn aangeleerd.
***Tip: In m’n boek ‘Freedom Unlocked: Stap uit de drukke ratrace richting financiële en mentale vrijheid’ heb ik dit verwerkt in een specifiek hoofdstuk. Hier kan je ‘m lezen.

2. Wat betekent financieel vrij zijn nu echt?
Als we spreken over vrijheid, komen we vanzelf uit bij de term geluk. Maar wat is geluk?
Deze vraag houdt de mensheid al eeuwenlang bezig. Recentelijk hebben onderzoekers hier eindelijk een duidelijker antwoord op gevonden. Een grootschalig onderzoek, geleid door een team van psychologen en sociologen, heeft aangetoond dat de essentie van geluk vooral ligt in de vrijheid om te doen wat je wilt, wanneer je wilt, hoe je wilt, met wie je wilt, en waar je wilt.
Onder leiding van Dr. Emily Harris van de Universiteit van Californië en Dr. Johan de Vries van de Universiteit van Amsterdam, richtte het onderzoek zich op een diverse groep van meer dan 10.000 deelnemers uit verschillende landen, leeftijden en achtergronden. Het doel was om de belangrijkste factoren te identificeren die bijdragen aan het gevoel van geluk en welzijn.
Het onderzoek bestond uit uitgebreide vragenlijsten en interviews waarin deelnemers werd gevraagd naar hun dagelijkse activiteiten, sociale interacties en persoonlijke vrijheid. Ze gaven aan hoe tevreden ze waren met verschillende aspecten van hun leven, zoals werk, relaties, gezondheid en vrije tijd.
De resultaten waren opvallend consistent over verschillende demografische groepen heen. De onderzoekers ontdekten dat de gelukkigste mensen degenen waren die de meeste vrijheid ervoeren in hun dagelijkse leven.

De uitkomst van het onderzoek over (financiële) vrijheid?
Dit omvatte:
- De vrijheid om te doen wat je wilt: Mensen die de mogelijkheid hadden om hun tijd te besteden aan activiteiten die ze leuk vonden, rapporteerden een hoger niveau van geluk.
- De vrijheid om te kiezen wanneer je iets doet: Flexibiliteit in schema's en de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze werken, ontspannen of sociale activiteiten ondernemen, bleek cruciaal.
- De vrijheid om te bepalen hoe je iets doet: Autonomie in de manier waarop taken en verantwoordelijkheden werden uitgevoerd droeg bij aan een groter gevoel van voldoening en geluk.
- De vrijheid om te kiezen met wie je tijd doorbrengt: Sociale relaties en de mogelijkheid om tijd door te brengen met mensen die men waardeert en leuk vindt, bleken belangrijke factoren voor geluk.
- De vrijheid om te kiezen waar je bent: Een gevoel van controle over de eigen omgeving en de mogelijkheid om te kiezen waar men woont en werkt, bleek ook belangrijk voor welzijn.
Financiële vrijheid betekent dus genoeg hebben (niet per se meer) om het leven te kunnen leven zoals hierboven beschreven, zonder daarvoor nog te hoeven werken. (hier leg ik uit hoe je dit kan bereiken)

3. Een concrete oefening om dichter te komen bij financiële vrijheid
- Het is goed om voor jezelf te bepalen wat vrijheid dan eigenlijk echt is. Niet door er direct het woord ‘financieel’ aan te hangen maar gewoon om te bedenken. Wat de betekenis van financiële vrijheid is voor mij is dat ik ten alle tijde de vrijheid zou hebben om te:
- Doen wat ik wil?
- Kiezen wanneer ik iets doe?
- Bepalen hoe ik iets doe?
- Kiezen met wie ik mijn tijd doorbreng?
- Kiezen waar ik ben?
2. Omschrijf dit voor jezelf hoe je leven er dan concreet zou uitzien.
3. Kijk nu naar hoe je leven er nu uitziet. Wat is dan de problematiek op basis van:
- Doen wat je wilt?
- Kiezen wanneer je iets doet?
- Bepalen hoe je iets doet?
- Kiezen met wie je je tijd doorbrengt?
- Kiezen waar je bent?
4. "Ajuin-woorden" helpen je om de kern van jouw persoonlijke financiële vrijheid te definiëren.
Wanneer we antwoorden geven op basis van problemen, blijven we vaak vaag. Ons brein is namelijk geprogrammeerd om pijn te vermijden, waardoor we woorden gebruiken als "stress," "vrijheid," en "rust." Deze termen blijven oppervlakkig, precies omdat ze ons beschermen tegen het echt doorgronden van de pijn. Dit soort woorden noemen we "ajuin-woorden" — ze helpen je dieper te graven naar de essentie.
Laten we jouw "ajuin-woorden" onderzoeken. Dit zijn de woorden die je gebruikt bij antwoorden op vragen over jouw uitdagingen. Door wat dieper te gaan, kunnen we deze woorden concreter maken:
- Doen wat je wilt: Wat bedoel je precies met (ajuin-woord) _________? Kun je dit zo concreet mogelijk omschrijven?
- Belemmeringen voor vrijheid: Naast wat je hebt aangegeven over (ajuin-woord) _________, zijn er nog andere zaken die je tegenhouden om de vrijheid te bereiken die je zoekt?
- Impact op je financiële situatie: Welke invloed hebben deze zaken volgens jou op je financiële situatie? En waarom precies?
- Persoonlijke impact: Wat voor invloed heeft dit op jou persoonlijk?
Doe hetzelfde met de overige vragen:
- Kiezen wanneer je iets doet?
- Bepalen hoe je iets doet?
- Kiezen met wie je je tijd doorbrengt?
- Kiezen waar je bent?
5. Wat zijn de voordelen van financiële vrijheid?
De reden dat je deze blog leest, spreekt voor zich. Je bent je waarschijnlijk goed bewust van de voordelen die financiële vrijheid met zich meebrengt. Het grootste voordeel is dat je niet meer hoeft te werken voor geld en dat er altijd genoeg is.
Maar dat klinkt tegelijkertijd vaag en misschien een beetje oppervlakkig. Het is vaak effectiever om dit soort doelen persoonlijker te maken. Door het concreter te maken, zul je merken dat je meer motivatie voelt om financiële vrijheid te bereiken, omdat de drijfveer veel persoonlijker en sterker wordt.
Pak een schrijfblok en pen, want ik geef je graag een volgende oefening om dichter bij jouw persoonlijke definitie van financiële vrijheid te komen:
- Wat is jouw persoonlijke reden om financiële vrijheid te willen bereiken?
- Welk probleem zou je hiermee willen oplossen?
- Wat zou je doen als de frustratie rondom dit probleem verdwenen was?
- Stel dat geld gemakkelijk beschikbaar zou zijn. Hoe zou je ideale leven er dan uitzien?
Als je deze vragen hebt beantwoord, zul je duidelijker voelen wat het ware voordeel van financiële vrijheid is voor jou persoonlijk.
**TIP: Wil je er graag bij zijn op de het volgende live event in België? Waar ik een hele dag training geef hierover? Claim dan je ticket hier.

Wat is in mijn ogen het voordeel van financiële vrijheid?
Het eerste grote voordeel is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken om geld; geld is er altijd. Als je me een beetje kent, weet je misschien dat ik graag reis. En wanneer je, zoals ik, veel reist en een groot deel van de wereld ziet, merk je al snel hoeveel mensen er zijn die in overlevingsmodus leven.
Een van de dingen die me enorm opviel in Gambia was bijvoorbeeld dat kinderen daar bijna nooit huilen. Toen ik mijn gids vroeg hoe dat kwam, legde hij uit dat de meeste gezinnen geen geld hebben om hun kinderen naar school te sturen. Daarnaast is er in Gambia weinig werkgelegenheid. De meeste mensen werken als visser, in het toerisme, op het land, of op de markt. Industrie ontbreekt vanwege de slechte infrastructuur, zoals de slechte wegen en de lastige ligging van de rivier. Bovendien ligt alles in het regenseizoen zes maanden per jaar stil, waardoor mensen in de andere zes maanden zoveel en zo hard mogelijk werken.
Kinderen zijn hierdoor vaak alleen thuis, terwijl de volwassenen werken. Ze leren zichzelf te troosten en stoppen vanzelf met huilen, omdat er weinig ruimte voor is.
Een tekort aan geld zorgt ervoor dat je in een soort overlevingsmodus gaat, en je hoeft niet naar Gambia te reizen om dat te ervaren. Het verschil is daar alleen groter en daardoor voelbaarder in alles.

Hoe werkt die geldstress en overlevingsmodus in onze westerse maatschappij?
Je hoeft geen tekort aan geld te hebben om het gevoel te hebben dat je tekortkomt. Dat is precies wat er vaak speelt in onze westerse maatschappij. Zelfs binnen de lagere klassen wordt er enorm veel geconsumeerd.
Om een voorbeeld te geven: we praten steeds meer over hoe alles duurder wordt door inflatie, maar er zijn ook veel zaken die juist steeds goedkoper zijn geworden. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen minstens één laptop in huis, minstens één televisie (vaak zelfs meerdere), smartphones en auto’s op afbetaling. Dit zijn producten die vroeger niet alleen extreem duur waren in verhouding tot de lonen, maar ook veel minder vaak werden aangeschaft. Zo’n 20 jaar geleden waren luxeproducten gemiddeld drie keer zo duur.
Het is ergens logisch: we worden via marketing geleerd dat geluk schuilt in materiële zaken. En hoewel veel mensen zeggen dat ze niet materialistisch zijn, kopen ze toch vaak spullen op basis van emotionele impulsen.

Zijn we te individualistisch voor financiële vrijheid?
In onze westerse samenleving, die sterk gericht is op individualisme (in tegenstelling tot landen zoals Gambia), lijkt die focus steeds verder door te slaan. Zo hoor je bijvoorbeeld mensen vaak zeggen bij het geven aan goede doelen: "Laat ze er zelf voor werken! Ik heb mijn geld ook nodig." Daarnaast is er tegenwoordig een slachtoffercultuur, wat het belangrijk maakt om te begrijpen hoe deze werkt en wat je kunt doen om de wereld daadwerkelijk een betere plek te maken. Toch is het essentieel dat geld circuleert; daarmee bedoel ik dat je een deel van je geld kunt gebruiken om anderen te helpen.
Voor mij persoonlijk is dit een tweede groot voordeel van financiële vrijheid!
Armoede uit de wereld helpen dankzij financiële vrijheid

Niet alleen omdat je zelf altijd genoeg geld hebt, maar ook omdat je kunt zorgen dat anderen genoeg hebben. Misschien klinkt dat wat cliché, maar denk er eens goed over na:
Stel dat ik je 10 miljoen euro geef, en je moet het in één keer uitgeven aan één doel waarmee je een verschil kunt maken in de wereld. Waar zou je dat aan besteden?
Voor mij zou dat betekenen om armoede de wereld uit te helpen. Mijn grootste focus ligt daarbij op jongeren die niet het geluk hebben om op te groeien in een liefdevol gezin. Zij zijn onze toekomst en dragen ons nalatenschap verder. Ik zou investeren in goede doelen zoals SOS Kinderdorpen en zoveel mogelijk mensen leren over geld, zodat zij op hun beurt anderen kunnen onderwijzen. Op die manier blijft kennis en geld circuleren en kan het een oneindige impact hebben.
Wie zou jij helpen als je de kans had? Schrijf het voor jezelf op en luister naar je hart.
Begrijp je waarom ik je dit vroeg? Veel mensen zeggen dat geld niet belangrijk is, maar stel je eens voor wat je zou kunnen betekenen als je deze vrijheid had. Dit is wat financiële vrijheid ook mogelijk maakt.
Sommige mensen houden vast aan hun geld omdat ze bang zijn om tekort te komen. Maar stel je voor dat wij samen werken aan jouw financiële vrijheid. Wat denk je dat dat voor jou én voor de wereld zou kunnen betekenen?
Wil je dit leren? Je kunt ermee aan de slag in mijn membership.

6. Wat heb je nodig om financieel vrij te worden?
Om dit goed uit te leggen, moet ik het verschil schetsen tussen technische en praktische financiële vrijheid:
Er zijn twee manieren om financiële vrijheid te bereiken. De meeste mensen spreken echter alleen over de klassieke methode, oftewel "technische financiële vrijheid." Misschien heb je wel eens gehoord van de FIRE-methode.
Wat is FIRE?
FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Het betekent dat je financieel vrij wordt, zodat je eerder met pensioen kunt gaan. Het idee is dat je minder uitgeeft dan er binnenkomt. Op een bepaald moment heb je dan genoeg vermogen opgebouwd, zodat je niet meer hoeft te werken voor je inkomen, maar kunt leven van de rendementen van je investeringen.
Hoe dit werkt, leg ik uit in deze video

Bij technische financiële vrijheid bepaal je een financieel vrij bedrag, ook wel je FIRE-getal genoemd. Dit is het bedrag dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Om dit te bereiken, moet je dit bedrag opbouwen en investeren in de markt, zodat je kunt leven van de rendementen die deze investeringen opleveren.
7. Hoe bereken je het FIRE getal?
Om je financieel vrije getal te berekenen, bepaal je wat je maandelijks nodig hebt om rond te komen.
Stel dat dit bijvoorbeeld 2000 euro is. Vervolgens zet je dit om naar jaarbasis door het bedrag met 12 te vermenigvuldigen: 24.000 euro heb je dus per jaar nodig om financieel onafhankelijk te worden.
Om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt, vermenigvuldig je dit bedrag met 25. De factor 25 heeft niets te maken met het aantal jaren (sommige mensen denken dat wel), maar met het rendement dat je op je investeringen kunt behalen.
Formule: (maandbedrag x 12) x 25 = FIRE-getal
In dit fictieve voorbeeld is je FIRE-getal 600.000 euro. Als je dit bedrag geïnvesteerd hebt, kun je leven van de rente, zoals uitgelegd in deze video, zonder ooit nog te hoeven werken.
Dit getal lijkt misschien in eerste instantie hoog, en voor velen zelfs "te hoog". Maar de kracht zit in het exponentieel laten groeien van je geld.
Als je hierover graag een gratis training wilt volgen, kun je je hier gratis inschrijven.
8. Wat zijn de grootste valkuilen rond technische financiële vrijheid?
In deze video leg ik je uit hoe je technische financiële vrijheid kunt bereiken en hier hoe je jezelf kunt behoeden voor de grootste fouten die vaak worden gemaakt (en geloof me, iedereen maakt ze!):

Je financiële vrije getal behalen, zelfs wanneer je investeert, neemt tijd in beslag. Ook al willen veel mensen dit liever niet horen, het is niet iets wat van de ene op de andere dag gerealiseerd kan worden. (Maar je bent tegelijkertijd ook nooit te laat! Dus gebruik dit niet als excuus)
Daarom hebben mensen een alternatieve methodiek bedacht: mini-retirements. Hierbij neem je gedurende je werkzame leven regelmatig periodes van verlof, in plaats van alles uit te stellen tot je officiële pensioen. Dit concept werd gepopulariseerd door Tim Ferriss in zijn boek The 4-Hour Workweek. Persoonlijk ben ik hier niet helemaal fan van, althans niet voor de volle honderd procent.
Waarom ik geen fan van mini-retirements?
Wel, in eerste instantie heeft Tim Ferriss makkelijk praten, omdat hij al financieel vrij is en zo’n mini-retirement voor hem vrij simpel is. Hij boet nergens op in. Ik neem zelf ook lange vakanties, soms wel van 2 maanden of meer, maar dat heeft geen invloed op mijn vermogen, bedrijf, etc.
Bij de meeste mensen ligt dat echter heel anders:
Ze nemen lange vakanties en geven al hun geld uit dat eigenlijk had moeten groeien, waardoor het veel langer duurt om hun FIRE-getal te behalen. (En hier verlies je exponentieel! Bekijk maar eens deze video om te zien wat het je kost.)
Daarnaast hebben ze hun bedrijf niet zelfsturend gemaakt, waardoor ze bij terugkomst vaak in een zwart gat vallen, waar ze weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Ze moeten dan hard werken om weer iets op te bouwen.
(In loondienst kan het ook nadelen hebben: door je lange afwezigheid mis je mogelijk promoties of kom je zelfs niet meer in aanmerking voor bepaalde functies.)
***Vul dit formulier in als je wilt kijken of ik je daarbij kan helpen.

Waarom ik geen fan ben van de FIRE-community
- Onrealistische verwachtingen: Veel mensen in de FIRE-community geven het idee dat je snel en makkelijk financieel onafhankelijk kunt worden door simpelweg te besparen en te investeren. Dit klinkt goed in theorie, maar in de praktijk kost het veel tijd en geduld om je financiële vrijheid te bereiken. Het is niet iets wat van de ene op de andere dag mogelijk is, en dat wordt vaak vergeten. Er wordt een te optimistisch beeld gepresenteerd van hoe je financieel onafhankelijk kunt worden dankzij investeringen, terwijl de realiteit vaak heel anders is.
- Focus op opoffering: De FIRE-community legt vaak de nadruk op extreme besparingen en een “minimalistisch” leven om sneller financieel onafhankelijk te worden. Dat klinkt op zich wel goed, maar de manier waarop het vaak wordt gepresenteerd, gaat ten koste van je levenskwaliteit op korte termijn. Het leven draait niet alleen om geld, maar ook om genieten van het moment. Ik geloof dat je een balans moet vinden tussen sparen en tegelijkertijd het leven nu te leven. Het is belangrijk om te genieten van het proces, niet alleen van het uiteindelijke resultaat.
Pas op! Het laatste wat ik wil is dat je niet start, dat zou echt zonde zijn. Want het is wel zo, dat hoe sneller je start met investeren en focussen op financiële vrijheid hoe sneller je financieel vrij zult zijn. Dus gebruik het als inspiratie om het goed aan te pakken en niet als excuus om er niet naar te kijken. Hier kan je hier inschrijven voor een gratis training over investeren
(ik raad hem ECHT aan om dit te begrijpen en je krijgt ook je eerste 10€ aan crypto cadeau)
Wat is praktische financiële vrijheid?
Het is een term die ik zelf heb geïntroduceerd nadat ik merkte dat veel mensen keihard werkten naar hun FIRE-getal , maar na een tijdje de moed verloren (een aantal situaties hiervan vind je in m'n boek). Dat is ook logisch, je kunt het vergelijken met diëten. Veel mensen gaan extreem besparen op alles wat ze leuk vinden, zetten hun leven on hold en budgetteren op alles wat ze kunnen, alleen maar om eerder met pensioen te gaan. Maar hoe kan je daar nu gelukkig van worden?
Ja, je bankrekening zal zeker groeien, maar tegen welke prijs? Wat veel slimmer is, is om, terwijl je werkt naar je financieel vrije getal, tegelijkertijd een leven op te bouwen dat honderd procent bij jou past.
- Een leven waarin je werk niet aanvoelt als werk, maar als een hobby.
- Een leven waarin je je eigen voorwaarden leeft (en dat continu).
- Een gezinsleven dat klopt voor jou.
Hoe dat eruit ziet, waar je rekening mee moet houden, en in welke volgorde je het beste kunt aanpakken, leg ik uit in deze video. Dankzij dit systeem werd ik tegen m’n 33ste financieel vrij. M’n verhaal kan je op deze pagina lezen.

9. Wat zijn de grootste obstakels om financieel vrij te worden en hoe overwin je ze?
Je kunt de obstakels zo groot of klein maken als je zelf wilt, en uiteindelijk is dit ook iets heel persoonlijks. Er is geen ‘one size fits all’ als het gaat om financiële vrijheid. Het zou dan ook te kort door de bocht zijn om één specifieke weg of obstakel aan te wijzen.
Het hangt er in de eerste plaats vanaf waar je je momenteel bevindt. Hiermee bedoel ik:
- Wat is je huidige mindset als het gaat om financiële vrijheid?
- Welke acties heb je al ondernomen om financiële vrijheid te bereiken?
- Welke vaardigheden heb je al ontwikkeld met betrekking tot financiële vrijheid?
Het kan natuurlijk zijn dat je helemaal nieuw bent op dit vlak, maar het zou ook zomaar kunnen dat je al veel verder bent dan je zelf denkt.

Kijk om die reden terug naar je verlangen naar vrijheid. Hoe dicht zit je daar op dit moment? Dus, realistisch gezien, als je niets verandert aan je situatie, hoe lang zou het dan nog duren voordat je bereikt wat je verlangt?
De meeste mensen zeggen na deze vraag:
“Ik denk niet dat ik er ooit kom als ik blijf doen wat ik nu doe.”
Of: “Ik doe er nog jaaaaaren over als ik bezig blijf zoals nu.”
Hoe je deze obstakels kunt overwinnen, heeft te maken met het analyseren van waar het echte probleem zit. Dat hebben we eerder besproken onder de tab ‘Een eerste concrete oefening om dichter te komen bij vrijheid’.
Om deze obstakels echt te kunnen overwinnen, is het ook belangrijk om zicht te hebben op de vier niveaus van financiële vrijheid. Zo kun je goed herkennen waar jij je momenteel bevindt en wat je het meest nodig hebt om je doel te bereiken. Daar kan ik je bij helpen in m'n community.
10. De 4 niveau’s van financiële vrijheid
Volgende fases zijn niet chronologisch, het is simpelweg een opsomming van de verschillende fases die je hebt te doorkruisen.

Stap 1: Gezond geld leren sparen (Kun jij goed sparen? Lees dan even verder, want dit is ook belangrijk voor jou!)
Werk je om te leven of leef je om te werken? Het doel van het leven is om daadwerkelijk te léven—niet later, maar nu. Dit houdt in dat je geld uitgeeft aan wat jou gelukkig maakt én dat je tegelijkertijd spaart voor de toekomst. Toch is de realiteit vaak anders: door gebrek aan spaargeld ervaar je op dit moment nauwelijks financiële vrijheid. De keuzevrijheid om zonder zorgen van het leven te genieten ontbreekt, en het voelt alsof je vastzit in een eindeloze cyclus van financiële beperkingen die je spaardoelen steeds buiten bereik houden.
Maar eerlijk gezegd, zelfs té veel sparen is ook niet gezond. Overmatig sparen, vooral als het voortkomt uit de angst om geld uit te geven, kan je financiële vrijheid juist beperken. Deze obsessie om een buffer vast te houden komt vaak voort uit een schaarste mindset en ondermijnt een gezond vertrouwen in geld. Het eindeloos budgetteren werkt zelden echt op de lange termijn.

Als je jezelf herkent als een ‘spaarder’ met een goed gevulde rekening maar een voortdurende angst om je buffer kwijt te raken, komt dit wellicht voort uit overtuigingen die je van huis uit hebt meegekregen: altijd sparen voor de ‘slechte tijden’. Dit zorgt ervoor dat je in een lage energie blijft steken, waar je zekerheid zoekt in spaargeld maar feitelijk je financiële vrijheid beperkt. Die illusie van schijnzekerheid—altijd méér sparen—is niet de weg naar echte vrijheid.
Het is tijd om vanuit vertrouwen keuzes te maken en het constante gevoel van tekort los te laten. Je mag genieten van je geld en het inzetten voor een leven dat echt bij je past. Dus: wanneer durf je je budgetbeperkingen los te laten?
In deze fase is het belangrijk om aan de slag te gaan met vragen zoals:
- Hoe doorbreek je emotionele blokkades rondom geld?
- Wat zijn de grootste valkuilen bij sparen en geldbeheer?
- Hoe kun je negatieve gedachten over geld omzetten in positieve patronen?
- Welke patronen moet je doorbreken om te voorkomen dat je terugvalt in oude gewoontes?
- Hoe ga je om met de angst voor tekort en kun je geldstress loslaten?
- Wat helpt om impulsieve aankopen te vermijden?
- Welk financieel plan helpt je om stabiel te sparen voor je doelen?
Stel je eens voor dat we samen jouw financiële doelen bereiken, zodat je meer tijd en energie vrijmaakt, net zoals we dat ook voor onze andere klanten doen. Maar stel dat ik je op dat punt breng—wat zou je dan doen met dat extra geld, tijd en energie? Wat zou dit emotioneel voor je betekenen?
In deze fase begeleid ik mensen binnen Money Unlocked, mijn community, om deze stappen te zetten.
In Money Unlocked krijg je antwoord op ‘hoe’ vragen rondom geld sparen, zoals hoe:
- Laat ik mijn spaargeld stap voor stap groeien?
- Word ik bewust van mijn ongezonde geldpatronen?
- Blijf ik gemotiveerd om maandelijks geld te sparen?
- Doorbreek ik belemmerende overtuigingen over geld?
- Kan ik meer genieten van geld ontvangen en uitgeven?
- Verander ik mijn geldgewoontes om meer geld te sparen?
- Creëer ik meer financiële rust voor meer rust in mijn hoofd?
- Begin ik met geld sparen, ook als ik nu weinig spaargeld heb?
- Behaal ik mijn spaardoelen zonder dat ik ontmoedigd of afgeleid raak?
- Bouw ik zelfvertrouwen op om ‘nee’ te zeggen tegen financiële verleidingen?
- Laat je spaarrekening razendsnel groeien zonder te budgetteren
Stap 2: Geld leren investeren is de enige mogelijkheid om technische financiële vrijheid te behalen
Financiële vrijheid bereik je niet door alleen te sparen. Door inflatie verliest gespaard geld namelijk aan waarde, waardoor je nooit genoeg vermogen opbouwt door enkel te sparen. Zoals we eerder bespraken in 'Het verschil tussen technische en praktische financiële vrijheid', is investeren essentieel om je vermogen te laten groeien.
Als je al een gezonde spaarroutine hebt—dat wil zeggen, minimaal €200 per maand opzijzet en/of een mooie buffer hebt opgebouwd (minstens drie keer je maandinkomen)—dan ben je klaar om te overwegen hoe je je geld voor je kunt laten werken.
Dit leer ik je in Money Unlimited, een vier maanden durende training waarin je met plezier en vertrouwen ontdekt hoe je geld investeert. Geen complexe economische studies of moeilijke rekenformules; geld investeren hoeft niet langer spannend, moeilijk, of stressvol te zijn!

Gratis training over investeren
Je krijgt hierbij 3 video's van 1u en 4 concrete oefeningen
Aan het einde van deze gratis training:
- Heb je 1 actieve investering
- Weet je hoe investeren werkt
- Weet je hoeveel je geld kan groeien
- Ken je de valkuilen van investeren
Ontdek je mijn:
- Luie wijventechniek (hoe je veel rendement maakt in weinig tijd)
- 4 grote fuck-ups rond investeren
- Manier om te investeren voor later en tegelijkertijd NU te leven

Vanaf wanneer kan je investeren?
Eén van de meest voorkomende vragen is: "Vanaf wanneer is het slim om te investeren?" Dus, ik neem je even mee.
In principe kun je al investeren vanaf €5. Dat is wat mogelijk is (en heel makkelijk ook). Toch vind ik dat niet verstandig.
Investeren werkt anders dan sparen. Bij sparen groeit je vermogen lineair – in een rechte lijn. Investeren daarentegen gaat exponentieel, maar is wel erg volatiel. Dit betekent dat de groei in principe steeds sneller gaat, maar met veel ups en downs 👇

Investeer NIET in deze situaties!
Het probleem hierbij is dat, als je geen buffer hebt en toch alles investeert, je in de problemen kan komen als er bijvoorbeeld iets met je wasmachine gebeurt (of erger) en het net een slechte periode op de markt is. Dan moet je namelijk verkopen en kun je serieus verlies lijden.
Dat is niet de bedoeling van investeren.
Investeren doe je daarom met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt en kunt laten groeien. Niet omdat het niet snel kan gaan (het kan héél snel gaan – ik sprak net iemand die zes maanden geleden instapte en me gisteren vertelde dat ze Money Unlimited al 2x opnieuw kon kopen met de winst).
Investeren kan in mijn ogen pas als je minimaal een buffer van drie maanden op je rekening hebt staan. Het overige bedrag is zonde om te laten staan, want door inflatie wordt je geld minder waard:

Als je echter al het geld boven je buffer dit jaar of volgend jaar nodig hebt – bijvoorbeeld voor een groot trouwfeest, wereldreis, of verbouwing – dan moet je die cashflow laten staan. Een dip kan namelijk best lang duren, en als je daarin zit, wil je niet gedwongen zijn te verkopen.
(Een dip is trouwens niet erg; sterker nog, je koopt dan juist tegen een lagere prijs in, wat uiteindelijk meer winst kan opleveren. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.)
Maar…
Wat als je met de grens flirt: Is investeren dan wel of niet slim?
Wat als je net niet genoeg hebt voor een buffer van drie maanden, maar wel ongeveer €200 per maand kunt sparen?
Is het dan interessant om te investeren?
Ik kan alleen zeggen hoe ik er zelf tegenaan kijk, en mijn antwoord is ‘ja’.
Gisteren kreeg ik deze vraag van iemand die wilde instappen in Money Unlimited, maar twijfelde. Ik heb haar het volgende verteld:
Als je ervoor kiest om Money Unlimited over 12 maanden te betalen, kun je je buffer intact houden, wat je veiligheid biedt voor onvoorziene omstandigheden.
Ja, Money Unlimited over 12 maanden betalen in plaats van in 4 of 1 maand is iets duurder in termijnbetalingen, maar het geeft je meer financiële ruimte, wat ook voordeel oplevert.
(Als ik zelf in programma’s investeer, kies ik ook regelmatig voor betaling over 12 maanden als dat mogelijk is, omdat ik zo mijn cashflow houd voor andere investeringen die meer rendement opleveren.)
Die €200 die je kunt sparen, kun je vanaf dat moment investeren. Dat deed Margriet ook in het traject. Maar er gebeurt dan nog iets anders, iets wat je vooraf niet kunt uitleggen, maar dat ontstaat. Hier legt ze dit fenomeen uit:

Stap 3: Geld verdienen om tot praktische financiële vrijheid te komen
Mensen die zich in stap 3 bevinden, zitten midden in een transformatie. Ze voelen dat hun huidige werk of onderneming niet meer helemaal klopt; het mag anders. Maar de grote vraag blijft: hoe moet dat eruitzien, en welke richting past écht bij hen?
Doordat ze blijven doorwerken op de automatische piloot, verliezen ze niet alleen geld maar ook steeds meer delen van zichzelf.
Als je de oefeningen hebt gedaan onder de tab ‘Een eerste concrete oefening om dichter bij financiële vrijheid te komen,’ heb je waarschijnlijk goed aangevoeld wat dat betekent.
In Freedom Unlocked begeleid ik mensen om precies dat punt te bereiken. In vier maanden tijd leer je geld verdienen met jouw unieke talenten. Zo kun je met de vaardigheden die je echt waardevol vindt, rijkdom opbouwen en dat vrije leven creëren waar je van droomt. Samen maken we een concreet plan op maat om financiële vrijheid te realiseren.

Wil je graag de eerste stap zetten richting praktische financiële vrijheid?
Dan heb ik een gratis training voor je: Schijt aan de ratrace. Deze training bestaat uit vier gratis sessies en vier begeleidende oefeningen, waarmee je niet alleen de meest voorkomende valkuilen leert kennen, maar ook ontdekt welke stappen je moet zetten om daadwerkelijk dichter bij financiële vrijheid te komen.
De opbouw van de training:
- Dag 1: Ontdek jouw financieel vrije leven — wat betekent financiële vrijheid voor jou persoonlijk?
- Dag 2: Vind de middelen voor je ideale leven — leer hoe je financiële bronnen kunt aanboren voor de toekomst die je voor ogen hebt.
- Dag 3: Creëer onuitputtelijk werkgeluk en zingeving — ontdek hoe je werk kunt vinden dat niet alleen voldoening geeft, maar ook energie oplevert.
- Dag 4: Ontdek je supertalent — identificeer jouw unieke vaardigheden en hoe je deze kunt inzetten voor een financieel vrij en betekenisvol leven.
Deze eerste stappen brengen je dichter bij een leven dat echt bij jou past, en ik help je graag gratis op weg.

Stap 4: Geld maximaliseren door je bedrijf zelfsturend te maken richting financiële vrijheid
Je hebt een succesvol bedrijf, maar je ruilt nog veel te veel tijd voor geld en wilt slimmer geld verdienen. Je loopt rond met vragen als:
Hoe kan ik:
- “Ruimte vrij maken in mijn agenda?”
- “Volledige regie krijgen over mijn agenda?”
- “Een bedrijf opbouwen wat vóór mij werkt?”
- “Geld verdienen zelfs als ik niet actief werk?”
- “Slimme beslissingen maken om geld te laten groeien in mijn bedrijf?”
Je werkt teveel in je bedrijf in dienst voor je klanten.
Ondanks je consistent klanten aantrekt, geen moeite hebt om te verkopen en je bedrijf naar jouw gevoel succesvol is, loop je aan tegen de grenzen van tijd en energie. Je bedrijf is te afhankelijk van jouw inspanningen.
Je werkt teveel ‘in’ je bedrijf in dienst vóór je klanten.
Ondertussen heb je een overvloed aan creatieve ideeën op de plank liggen, maar je hebt simpelweg geen tijd in je agenda of rust in je hoofd voor je eigen toekomstambities. De vraag is dan vooral: “Hoe vrij ben je écht?” Qua financiën groeit je bedrijf voorspoedig, maar je bent alleen nog niet vrij in je tijd en energie.
In het jaartraject Freedom Unstoppable leer ik mensen dit te bereiken. Om te kijken of dit programma is wat je nodig hebt kan je een gesprek aanvragen. Alle informatie over het programma zelf kan je hier bekijken.

Wil je alvast een gratis training volgen? Dan heb ik voor jou MORE 4 LESS.
Halveer je werkuren en verdubbel je omzet met 3 video's van 1,5u. Dit is een gratis driedaagse (online) training met:
- 9 mindfucks die je nu doet die je weerhouden van financiele vrijheid
- 4 denkfouten die ervoor zorgen dat je veel te hard werkt voor je geld
- Hoe je een sneeuwbaleffect creëert naar financiële vrijheid (met minstens een verdubbeling van omzet en halvering van werkuren)

"Ze maakt het zo duidelijk en simpel. Beeldspraak en heldere inzichten en een pure intentie van Kim, zorgden alweer dat ik ontzettend veel meeneem van deze waardevolle dagen"
Ik teach elke fase van Financiële vrijheid zodat mensen ook effectief tot het punt komen dat ze zowel technisch als praktisch financieel vrij worden. Dat ziet er als volgt uit:

11. Wil je graag een boek over financiële vrijheid lezen?
Ik heb zelf een boek geschreven over financiële vrijheid. Je kan het hier vinden. Het gaat over hoe je stappen zet uit de ratrace. Het boek werkt (maar je moet wel nog steeds zelf het werk doen!)
Soms verkoop ik boekenbundels, waarbij je pakketten van 5 tot 100 boeken kan kopen met fantastische extra's! Als er een boekenactie loopt dan kan je deze hier vinden.
Maar ik heb ook speciaal een pagina voorzien met mijn favoriete boekenlijst.

12. Veel gestelde vragen & samenvatting van de blog over financiële vrijheid.
De betekenis van Financiële vrijheid is dat je voldoende middelen hebt om het leven te leiden zoals jij dat wilt, zonder financiële zorgen. Het gaat om de vrijheid om te doen wat je wilt, wanneer je wilt, en hoe je wilt, zonder afhankelijk te zijn van een salaris.
Dat is inderdaad niet erg handig. Ik heb hier een gratis handleiding die je helpt om beter te praten over geld.
Er zijn verschillende manieren om financiële vrijheid te bereiken, waaronder het verminderen van uitgaven, slim investeren en het opbouwen van passieve inkomstenbronnen. Het is ook belangrijk om je persoonlijke definitie van vrijheid te bepalen en deze als richtlijn te gebruiken.
Wat zijn de vier fases van financiële vrijheid?
De vier fases van financiële vrijheid zijn:
1) Geld managen
2) Geld verdienen
3) Geld investeren
4) Geld maximaliseren
Deze fases beschrijven de progressie van financiële afhankelijkheid naar volledige autonomie.
Nee, je hoeft niet uitzonderlijk slim te zijn om financiële vrijheid te bereiken. Creatief probleemoplossend denken is belangrijker dan intellectuele vaardigheden. Iedereen kan zijn creatief vermogen versterken om financiële doelen te bereiken.
Je hebt financiële vrijheid bereikt wanneer je voldoende passief inkomen hebt om je levensstijl te financieren zonder afhankelijk te zijn van een actief inkomen of een reguliere baan.
Wat zijn de grootste obstakels om financiële vrijheid te bereiken?
De grootste obstakels zijn vaak een gebrek aan kennis, verkeerde mindset, en uitstelgedrag. Door deze obstakels te identificeren en strategieën te ontwikkelen om ze te overwinnen, kun je je reis naar financiële vrijheid versnellen.
FIRE staat voor "Financial Independence, Retire Early" en is een strategie waarbij je agressief spaart en investeert om vroeg met pensioen te kunnen gaan. Het FIRE-getal is het bedrag dat je nodig hebt om van je investeringsrendementen te kunnen leven.
Het ontdekken en benutten van je unieke talenten kan je helpen om financieel vrij te worden door werk te doen dat niet aanvoelt als werk. Dit leidt tot meer energie, voldoening en uiteindelijk een stabieler inkomen. Volg gratis trainingen om je talenten te ontdekken en optimaal te benutten.