#214 Hoe omgaan met spannende investeringen?
Sta je voor een investering waarvan je hart sneller gaat slaan? Goed zo! Een belangrijke investering moet altijd een beetje spannend zijn. Maar té spannend is ook niet goed. Daarom verklap ik je in deze blog hoe ik hier zelf mee omga. Zo kan ook jij meer rust en motivatie vinden als je een belangrijke investering voor je bedrijf en jezelf wil doen.
De spanning die door je lijf giert
Je kent het gevoel vast: je bent heel hard aan het twijfelen om te investeren in jezelf en tegelijk schreeuwen alle vezels van je lijf: hier moet ik gewoon bij zijn! Bij de lancering van mijn programma Freedom Unstoppable kreeg ik bijvoorbeeld enkele mails van mensen die het ook heel hard voelden, maar gewoon niet het budget durfden uitgeven. (Ja… Spannende investeringen)Â
Hoeveel is die spannende investering je waard?
Ik leg het ook graag even uit in 3 video's:
Deel 1 in Freedom Unstoppable: Je bedrijf aanpassen aan je energie
Hieronder vind je het tweede deel van deze video. We gaan weer een laagje dieper in hoe je kan kijken naar een ROI van een programma.Â
En de laatste video. Video 3, je lasten en je winsten aanpassen aan je bedrijfÂ
Inkomsten versus kosten: Is dit nog een spannende investering?Â
De zaken draaien goed, maar van zodra ze willen investeren en gaan voor groei, blokkeren ze.

Investeren in jezelf – Spannende investeringen, en tegelijkertijd nodig
Zelf investeer ik trouwens heel vaak in mezelf, terwijl ik daar op dat moment het geld (nog) niet voor heb. Dat is voor mij extra motivatie om dat geld te gaan verdienen. Voor alle duidelijkheid: natuurlijk heb ik extra vermogen achter de hand. Het is niet de bedoeling dat ik daar aan kom, maar in noodgevallen kan dat wel. Dus ik raad zeker niet aan om echt schulden te gaan maken in de hoop dat het allemaal goed komt.

Eerst investeren, dan uitgevenÂ
Een spannende investering? – Zo hoort dat ook!Â

Gelijkaardige topicsÂ
- Hoe vind je je persoonlijke vrijheid?Â
- Hoe Celine Charlotte omgaat met verandering en groei
- Hoe ga je om met angsten en kritische stemmen (Met Suzanne Beukema)
- Hoe bouw je een community op (met Tineke Zwart)Â
- 25 meest gestelde vragen over passief inkomen
- Hoe je je toekomst in handen neemt
- Je omzet verhogen zonder meer uren te werkenÂ
- Hoe word je miljonair?Â
- Hoe word je financieel vrij?
- 10 manieren om groter te dromen
- Hoe zet je schaarste gedachten om in overvloedÂ
- Hoe Veronique Prins miljoenen omzet draait zonder kans op burn-outÂ
- Imposter syndromen overwinnen en je dromen najagen
- Te gast in de miljonairsvrouwen podcast
- Krampachtigheid rond geld van je afschudden
- Wordt hard werken ook echt beloond?Â
Investeringen kunnen spannend zijn, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen opwinding en kalmte. Om meer rust en motivatie te vinden, raad ik aan om jezelf goed te informeren en jezelf af te vragen wat de investering je waard is. Denk niet alleen aan financiële opbrengsten, maar ook aan langetermijnvoordelen zoals persoonlijke groei en vrijheid. Vertrouw op je intuïtie en wees bereid om een beetje buiten je comfortzone te stappen.
Om de waarde van een investering te bepalen, is het belangrijk om een goede ROI-berekening te maken. Stel jezelf de vraag hoeveel extra omzet of voordelen de investering kan opleveren in verhouding tot de kosten. Als de investering bijvoorbeeld €1.334 kost en je verwacht een stijging van 10% in je maandelijkse omzet van €13.000, dan zal je het bedrag snel terugverdienen. Onthoud echter dat niet elke investering direct financieel rendement hoeft op te leveren. Soms zijn langetermijnvoordelen en groei belangrijker.
Nee, niet elke investering hoeft direct geld op te brengen. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen financieel rendement. Sommige investeringen kunnen op langere termijn waardevol zijn, zoals het vergroten van je kennis, het verbeteren van je vaardigheden, het versterken van je netwerk of het creëren van nieuwe kansen. Deze niet-financiële voordelen kunnen uiteindelijk leiden tot grotere winsten en persoonlijk succes.
Om te bepalen of een investering haalbaar is, is het belangrijk om je inkomsten en kosten goed in kaart te brengen. Neem de tijd om je bankafschriften te bekijken en te analyseren welke uitgaven je de afgelopen maanden hebt gedaan. Vergelijk dit bedrag met het geld dat binnenkomt. Op die manier kun je beter inschatten of de investering past in je financiële plaatje. Deze analyse geeft je meer rust en zelfvertrouwen om de stap te zetten.
Om je financiële plaatje in kaart te brengen, raad ik aan om gebruik te maken van de tools die tot je beschikking staan. Neem bijvoorbeeld de app van je bank erbij en bekijk je inkomsten en uitgaven van de afgelopen maanden. Analyseer waar je geld naartoe gaat en bepaal welke kosten noodzakelijk en zinvol waren en welke overbodig waren. Door een duidelijk overzicht te hebben van je financiën, kun je beter inschatten of een spannende investering binnen je mogelijkheden ligt.
Zelf investeer ik regelmatig in mezelf, zelfs als ik op dat moment niet direct over het benodigde geld beschik. Dit dient echter als extra motivatie om dat geld te gaan verdienen. Het is echter belangrijk om op te merken dat ik wel een vangnet heb, zodat ik geen schulden hoef te maken. Ik raad dan ook niet aan om roekeloos schulden aan te gaan in de hoop dat het allemaal goed komt. Investeer in jezelf met een duidelijk plan en streven naar financiële stabiliteit.
Het stellen van prioriteiten is essentieel om je tijd en energie effectief te beheren. Neem de tijd om te bepalen wat echt belangrijk is voor jou en wat je dichter bij je doelen brengt. Vermijd versnippering van je tijd en energie door je te richten op zaken die er minder toe doen. Door je te concentreren op de essentiële taken en activiteiten, kun je jezelf beter sturen naar waar je echt wilt zijn.
Een praktische tip om beter met je geld om te gaan, is het toepassen van de ‘Profit First’-methode van Mike Michalowicz. Dit houdt in dat je bij binnenkomende gelden direct een deel apart zet voor investeringen en spaargeld, voordat je het resterende bedrag uitgeeft. Op deze manier prioriteer je je financiële doelen en zorg je ervoor dat er altijd geld beschikbaar is voor investeringen. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar je uitgaven en te bepalen welke kosten noodzakelijk zijn en welke verminderd kunnen worden.
Ja, een belangrijke investering moet op zijn minst een beetje spannend zijn. Het gevoel van opwinding en zenuwen is vaak een belangrijke motivator om actie te ondernemen en je doelen na te streven. Een investering die te comfortabel of te veilig aanvoelt, kan mogelijk niet de gewenste resultaten
Twijfel en angst zijn natuurlijke emoties bij het nemen van een grote investeringsbeslissing. Het is belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn en te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn. Om ermee om te gaan, kun je proberen de bron van je twijfel en angst te identificeren. Onderzoek en verzamel zo veel mogelijk informatie over de investering, praat met experts of ervaringsdeskundigen en maak een gedegen risicoanalyse. Op die manier kun je jezelf beter voorbereiden en meer vertrouwen opbouwen in je beslissing. Daarnaast kan het nuttig zijn om je emoties te bespreken met iemand die je vertrouwt, zoals een mentor, coach of vriend, die je kan helpen om perspectief te krijgen en je gerust te stellen.